diumenge, 28 de juny del 2009

Crónica de la manifestació antirrepresiva.

El dissabte 27 de Juny, unes trescentes persones han sortit al carrer a Barcelona sota el lema “Per la llibertat, contra la repressió”. La convocatoria ha sigut al Forat de la Vergonya, una plaça que recordarà sempre la lluita de barri per tornar a reocupar els espais públics i autogestinar-los. També es la raó per la qual tres persones que van participar a les manifestacions per defensar aquest espai de veïns ara esperen un judici amb peticions fiscals de presó. Però aquest és només un dels casos represius pels cuals s'ha decit convocar aquesta manifestació unitaria, també esta el cas de la Núria Portulas, l'Alfonso de la manifestació del Kubotan, els desobedients a les penes-multa, les resistents al Pla Caufec, els estudiants expedientats contra el pla Bolonya, les detingudes per solidaritzar-se amb la revolta grega, y els presxs que lluiten desde dins de les presons com el Joaquin Garces, l'Amadeu entre d'altres.

Aglutinant forces i buscant l'afinitat entre els casos de represió policial i estatal, aquesta data s'havia escollit per denunciar i fer visibles tots aquests casos, prendre el carrer i deixar patent que com deia la pancarta de la capçalera “Ahir en feixisme, avui en democracia” la represió es una arma del sistema de torn per sotmetre la disidencia, i que no estem en una situació privilegiada com per permetrens quedarnos parats.

Pasades les 13h, la manifestació ha pres el carrer St.Pere més baix després de desplegar una gran pacarta a l'antiga casa okupada del carrer metges on es podia llegir “absolució detingudes Forat de la Vergonya, prou especulació”. No hi havia dispositiu policial a la vista, però tothom havia vist nombroses furgones dels mossos a les inmediacions de la plaça. Tot i així, no s'han colocat al cul de la manifestació fins uns vint minuts més tard quan ja pasavem per un carrer més gran i ample. Aprofitant els carrerons del centre de ciutat, els que no fan tants anys no formaven part de la marca Barcelona, i que la manifestació estava rodejada de pancartes s'han fet nombroses pintades a carrers i bancs.

“Preses al carrer. Amnistia, llibertat”, “abajo los muros de las prisiones”, “sense justicia no hi ha pau”, “Ni FIES ni dispersió ni malalts a les presons”, “insubmisió a les penes multa” han estat algunes de les consignes més corejades. Durant el recorregut ens hem topat amb tres oficines del Banc de Santander i Banesto, els bancs responsables de cobrar les penes-multa. S'han pintat i enganxat grans cartells on es podien llegir coses com “Sabotegem la maquinaria represiva” o “Banesto i Santander, les penes multa us sortiran cares”. Als últims messos ja han entrat a presó uns díes 3 persones que s'han negat a pagar la multa que s'els imposava com a alternativa a la presó, i hi ha altres persones a l'espera de condemna que també estan disposades a ser insubmises.

Al pujar per Via Laietana hem passat per davant dels jutjats de vigilancia penitenciaria, un punt coneguts per molts dels que estavem a la manifestació doncs és una de les institucions responsables de donar els permisos a l'Amadeu Casellas que podien portar-lo al 3er grau i que mai ha mogut un un dit malgrat enviaments de faxos masius o concentracions a les seves portes. S'ha desplegat una pancarta on deía “JVP= assasins. Amadeu lliure!” i s'ha tirat pintura a la façana.

La próxima parada ha estat al les oficines del Club del Propietari on s'han enganxat grans cartells en els que deia “La propietat es el robatori. Volem seguir vivint als nostres barris” o “polítics, banquers, especuladors, ni jutges ni mossos ho podran evitar, sempre tornarem a okupar!”. Desde el camió amb l'equip de so s'ha llegit un comunicat en el que es denunciaven els desallotjaments a Vallcarca i s'advertia que la gent no marxarà del barri. Via Laietana no ha estat tallada completament i durant alguns moments, tot i que alguns cotxes s'enfadaven per les retencions, els conductors d'autobusos de TMB han mostrat la seva solidaritat pitant i saludant per la finestra.

Al mateix carrer ens hem topat amb l'edifici de Fomento del Trabajo Nacional i alguna gent s'ha animat a tirar pintura a la façana, petardos o bombetes de fum. També s'han pintat les parets amb frases com “abajo el trabajo” mentres per megafonia es denunciaven els accidents laborals i la responsabilitat d'aquesta institució.

Durant tot aquest recorregut els mossos ens seguien molt a prop amb nombroses furgones, pero el camí de la manifestació ja estava pensat i disposat a canviat perque no poguessin tenir més protagonisme que aquest. Finalment s'ha tombat pel davant del mercat de St. Caterina i hem tornat al forat de la vergonya. Per megafonia algú cridava: “Si ens toquen a una ens toquen a tots. No els hi tenim por. Avui hem pres el carrer, i ho farem els cops que fagi falta per demostrar que som més fortes que tots ells, que no tenim por, que no tenim res a perdre, i que no hi cabem a dins de les seves presons, que farem caure els murs de les seves presons!”

Tot i que l'assistencia no ha estat masiva, no es pot negar que s'ha deixat un bon rastre per tota la ciutat amb pintades, cartells, pancartes, alguns caixers sabotejats com a resposta i per la difusió de tots aquests casos represius. Abans de desconvocar també s'han desplegat dues pancartes, una contra l'assetjament policial al barri l'altre per la llibertat de la Núria i contra la llei antiterrorista. Ben a prop quedava també la seu d'Iniciativa on s'ha fet una gran pintada que deia, “aquesta es la sang de les estudiants” referent a les carregues policials als estudiants contra Bolonya, s'ha dibuixat un punt de mira amb les sigles del partit i s'han tirat cubells de pintura vermella esquitxant la façana.

Serien les tres de la tarda quan la gent ha començat a dispersar-se en grups i no es té noticies de que hi hagi hagut cap incident amb la policia. Demà a les hi ha de nou una convocatoria coincidint amb un día de solidaritat internacional en solidaritat amb Joaquin Garces, pres anarquista de les detencions del 2003, tot i que ja havia estat previament molts anys a la presó i teoricament ja ha complert la seva condemna inclus amb anys de més. La cita es a les 17h al les portes del liceu de Barcelona.

http://elsud.org/nuri/
http://www.absoluciojona.org/
http://llibertatamadeu.blogspot.com/
http://libertadjoaquingarces.blogspot.com/
http://www.enricduran.cat/
http://alespenespunyalades.blogspot.com/
http://llibertatfranki.org/
http://rescat.wordpress.com/

---------------------------------

Fotos:

Col·lectiu Autònom de Contrainformació APOPTOSIS