dilluns, 2 de novembre del 2009

Article a La Directa nº158 del 28 d'octubre


Manu Simarro

redaccio@setmanaridirecta.info

BARCELONA- EL PRES HA ABANDONAT LES VAGUES DE FAM I SET ENMIG DE LES MENTIDES SOBRE EL CAS EMESES PER LA GENERALITAT

Justícia envia una carta als mitjans per desprestigiar Amadeu Casellas

Amadeu Casellas- pres anarquista conegut pels comunicats on denuncia les irregularitats dels Serveis Penitenciaris catalans- va abandonar, el dimecres 21 d'octubre, les vagues de fam i de set que duia a terme des del 15 de juliol i el 12 d'octubre, respectivament. Aquest últims dies, les protestes per la seva llibertat han augmentat. El 19 d'octubre, diversos grups de persones van fer talls de carretera que van col.lapsar els accesos a Barcelona durant tot el matí. L'endemà, va aparèixer un manifest adreçat a la Generalitat amb signatures de persones del món de l'art i la cultura on s'exigia la llibertat d'Amadeu Casellas per “raons humanitàries”. El divendres 23, un grup de suport a Amadeu Casellas va entrar a Catalunya Ràdio per denunciar el silenciament mediàtic i per exigir un espai radiofònic per explicar la situació del pres anarquista. L'emisora no va acedir a donar l'espai i va enganyar les persones presents tot assegurant que, l'endemà, podrien gaudir d'un espai de vuit minuts al programa Solidaris de Rita Marzoa. La intervenció va acabar essent només d'un minut.

El dissabte 24, prop de mitg miler de persones, encerclades pels Mossos d'Esquadra, es van manifestar a la rambla del Raval sota el lema Amadeu Casellas Llibertat. Després d'algunes voltes, es va poder burlar el setge policial i, poc després, va aparèixer una manifestació espontània al carrer del Carme, que es va dirigir cap a la rambla de Canaletes i va acabar amb corredisses a la plaça de la Catedral. La resposta de la Conselleria de Justícia i de la Direcció General de Serveis Penitenciaris ha estat en forma de carta dirigida als signants del manifest i a les redaccions d'alguns mitjans de comunicació. En aquest carta s'explica l'historial processal de Casellas. Una carta plena de veritats a mitges que hem contrastat amb Gorka Ramos, membre de l'assamblea de Suport a Amadeu Casellas i amic seu.

El que no diu la consellera.

Amadeu Casellas ha complert onze condemnes des que va ingressar en presó preventiva el 1979, situació que es va allargar durant 4 mesos. El 1982, va tornar a entrar a la presó per complir una pena de quatre anys i va sortir en llibertat condicional el 1984. El 1987 hi torna per complir vuit condemnes per robatoris a bancs a mà armada. Des de llavors, l'Amadeu ha estat privat de llibertat perquè, segons Gorka Ramos, “l'obtenció de permisos o de sortides programades no costitueix ni un tercer grau provisional ni una llibertat condicional”. El que no diu la consellera a la seva carta és que els robatoris es van cometre avans de 1987 van ser per financiar lluites obreres i que els funcionaris van induir Amadeu Casellas a fugir afirmant que no sortiria mai de la presó. La consellera també amaga que l'intent d'evasió de la presó de Figueres protaginitzat per Casellas (durant el qual el pres anarquista es va trencar el dos peus) es va produir després que el director de la presó de Lleida extorsionés un pres -així ho va reconèixer l'empresonat al judici- perquè relacionés Amadeu Casellas amb el tràfic de drogues dins de la presó. El reclús havia de dir que el pres anarquista el va induir i pressionar perquè entrés droga a la presó. Per aquest motiu el jutge va cancel.lar els permisos de què hauria hagut de gaudir Casellas. La carta de Justícia també amaga, que durant una de les sortides a l'hospital, els acompanyants de Casellas no el van esperar i, llavors, el pres anarquista va avisar a la presó que marxava a casa. Tampoc no diu que a l'operació policial mediàtica que es va fer per detenir-lo en un bar es mentia quan s'afirmava que Casellas anava armat i estav provocant incidents -punt que va desmentir el propietari del local. La consellera tampoco obvia que els Mossos d'Esquadra van detenir la mare del pres anarquista acusant-la de voler entrar droga a la presó en un paquet que no portava la dona i que els mateixos funcionaris li van suggerir portar. La carta de la Generalitat tampoco diu que els amics d'Amadeu Casellas han rebut traves arbitràries per visitar-lo a la presó i que els funcionaris han intentat inhabilitar (en diverses ocacions) els advocats del pres anarquista amb falses acusacions. La consellera amaga també l'intent d'atracament del 2006 es va produir quan Casellas portava sis mesos en tercer grau (cosa inèdita, ja que a partir dels tres mesos et concedeixen la llibertat condicional) i que l'acció es va fer per pal.liar la greu situació econòmica que travessa la família.

Muntatges per incomplir el pacte.

Però, sobretot, el que s'oblida de dir la consellera és per què la Generalitat va incomplir els pactes i les promeses que van fer que Casellas deixés la primaera i la segona vaga de fam. Va abandonar la primera vaga de fam, iniciada amb altres presos per denunciar la falsetat dels informes que emet la Junta de Tractament, per les fictícies promeses que va rebre dels funcionaris de la presó de quatre Camins. Tanmateix, en veure que no les complien, va iniciar una nova vaga de fam, que va durar 77 dies i que va acabar amb la signatura d'un pacte on s'acordaven coses diverses: que se'l traslladaria a Brians II: que la presó posaria el mitjans necessaris per la seva recuperació de la vaga de fam; que Casellas es sotmedtria a un Programa de Tractament Individual (PIT) i que, durant la teràpia no rebien cap queixa, la Junta de Tractament faria un informe favorable per concedir-li un permís de tres dies perquè aconseguís un tracte laboral que justifiqués l'aplicació de l'artcle 100.2. Segons aquest article, el pres anarquista podria anar a casa seva i a treballar durant el dia i a dormir a la presó. Casellas va complir escrupulosament tot el pacte, però la presó només va complir la part del trasllat. La Junta de Tractament va emetre un informe favorable, perà, cinc dies després s'en va enviar un de desfavorable alĺegant que tenia una causa pendent per tràfic d'estupefaents -un procés que ja coneixia a l'hora de fer l'acord- i per la qual el fiscal va demanar vuit anys de presó. L'entrada de drogues a la presó, afer on Casellas no va tenir res a veure, es va produir per part de la mare d'una noia inmigrant que va ser amenaçada de ser expulsada del país pequè se li acabava el premís de residència. L'informe de la causa pendent que fa que Amadeu casellas continuï a la presó està ple de mentides i imprecisions que només s'expliquen per les veritables intencions que mouen els Serveis Penitenciaris i que la pròpia consellera reconeix a la carta quan afirma que aquesta institució ha posat una denúncia contra el pres per “calúmnies, injúries i amenaces”, referint-se als comunicats de denúncia del sistema penitenciari que Casellas ha escrit des de la presó.

El Racó il.lutrat per Gisela Bombilar.

Es permet la copia, modificació i/o difusió d'aquesta pàgina amb la condició de reproduir aquesta nota en cada copia i a cada versió modificada.

Clicka aquí per veure la resposta de la Consellera a les persones vinculades al món de la cultura que van enviar un manifest en suport a Amadeu Casellas a la Generalitat. També algunes respostes i aclaracions fetes per l'Amadeu Casellas a la seva advocada.