dijous, 17 de setembre del 2009

Crónica i fotos de la concentració de suport a la Núria Pórtulas i l’Amadeu Casellas a Lleida

Ahir dimarts 15 d’octubre, unes vint-i-cinc persones es van concentrar a la Plaça Paeria de Lleida per reclamar la llibertat del pres Amadeu Casellas -actualment en vaga de fam- i de la Núria Pórtulas.

Durant la concentració es van sentir crits per la llibertat de l’Amadeu, l’absolució de la Nuri i en contra de les presons.

També es va escriure una carta col·lectiva a l’Amadeu i es va repartir la següent octaveta:

A terra els murs de les presons

Aquesta és una concentració solidària amb la Núria Pórtulas i Amadeu Casellas. Però qui són aquestes dues persones?

L’Amadeu Casellas és un anarquista que es troba a la presó des de fa 23 anys. Per tercera vegada en tan sols 5 mesos s’ha vist obligat a dur a terme una vaga de fam. L’any passat ja en va fer una altra, que va durar 76 dies.

A dia d’avui, 15 de setembre, fa 65 dies que no menja. Actualment es troba a l’hospital penitenciari de Terrassa. El seu estat físic és bastant dèbil ja que pesa menys de 60kg. L’Amadeu està disposat a continuar fins a les últimes conseqüències.

La setmana passada, com a mesura de pressió, va decidir iniciar una vaga de sed que va abandonar després de que se li restablís el dret a rebre cartes i comunicacions.

L’Amadeu no ha comés cap delicte de sang. Es troba a la presó per delictes contra la propietat privada. La seva màxima condemna és de 5 anys però tot i així, porta mitja vida a la presó.

Durant tots aquests anys, no s’ha cansat de denunciar les misèries del sistema penitenciari i dels seus responsables, polítics i administratius. És per això que no només no el volen deixar sortir al carrer, si no que des de serveis penitenciaris fan el possible per fer-li la vida impossible.

L’Amadeu diu alt i fort el que intenten amagar amb els murs de les presons. I és evident que això no agrada als i les responsables de la repressió, l’explotació, l’oblit, l’aïllament, les humiliacions i la tortura a la que estan sotmeses les persones preses. Aquesta gentussa no és anònima, té noms i congnoms: Montserrat Tura, Albert Batlle, Lluis Franco, Manel Solá, Manuel Revuelta,...

Nosaltres no ho tenim tant lluny. La presó de Ponent és tristament coneguda per ser una de les més inhumanes de l’estat espanyol. Als tallers que el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) gestiona a l’interior i l’exterior (Raimat) de la presó, més de 170 empreses es beneficien d’explotar laboralment a les persones preses sota l’escut de la reinserció.

Totes podem arribar a imaginar una part del que passa a dins de les presons. Hi ha qui decideix girar l’esquena i tancar els ulls, d’altres que hem optat per denunciar-ho i intentar trencar el silenci imposat pels murs de les presons.

Si vols, pots escriure a l’Amadeu a:
Amadeu Casellas Ramón, UHP – Hospital de Terrassa, Carretera Torrebonica s/n, 08227- Terrassa

La Núria Pórtulas és una altra jove anarquista de Sarrià de Ter que va ser detinguda sota la legislació antiterrorista pels Mossos d’Esquadra fa 2 anys i mig. Va ser empresonada 4 mesos a Madrid i jutjada al juliol d’aquest any. Finalment, l’Audiència Nacional (l’antic Tribunal de Orden Público franquista) la va condemnar a 2 anys i 6 mesos de presó per “temptativa de col•laboració amb organització terrorista”, a més d’una multa de 810 euros i 8 anys i mig d’inhabilitació absoluta. Ara mateix, hi ha interposat un recurs al Tribunal Suprem, que decidirà per l’empresonament o llibertat de la Núria.

La detenció, empresonament i condemna de la Núria no ha estat una equivocació. La Núria ha estat condemnada per la seva ideologia política i per ser solidària amb les persones preses. Quan va ser detinguda, la Núria participava d’una campanya de suport a Juan Sorroche, un jove acusat de ser presumptament membre d’un grup terrorista italià i que va ser absolt pels tribunals italians. La pràctica de les proves en el judici es va basar, per una banda, en els adhesius i pòsters intervinguts que hi havia en el centre social Can Rusk on va ser detinguda, i en una llibreta blava que li va ser intervinguda arbitràriament i sense garanties on, segons la fiscalia, hi havia informació sobre institucions públiques entre altres anotacions personals, però durant el judici va quedar provat que no hi havia cap informació rellevant.

Des d’aquí volem reiterar la nostra solidaritat amb la Núria i les moltes persones repressaliades per la seva lluita. Amb aquest cas, queda clar com tracta l’Estat no només a qui l’ataca, si no també a qui el qüestiona.

El proper dissabte 19 de setembre es durà a terme a Girona una manifestació per l’absolució de la Núria. Des d’aquí, us animem a participar-hi.

Per més informació sobre els dos casos, podeu visitar les pàgines web: www.elsud.org/nuria
http://llibertatamadeu.blogspot.com/

Continuarem estenent la solidaritat

Continuarem lluitant fins a la llibertat total de totes les persones